Bild i CV:t – ska du ha foto i ditt CV?

Många som söker jobb ställer sig frågan om man bör ha med en bild i sitt CV. En snabb sökning på “cv bilder” tyder på att funderingarna ofta kretsar kring om det är rekommenderat med foto, hur man tar en bra CV-bild, och om det kan påverka ens chanser – positivt eller negativt. I det här blogginlägget reder vi ut vad svenska karriärexperter, rekryterare och jobbsajter säger i ämnet, och ger konkreta tips och råd.

Ska man ha en bild i sitt CV?

Det korta svaret är att det finns inget absolut rätt eller fel. I Sverige är det ganska vanligt att inkludera foto i CV:t, men det är inget krav och många arbetsgivare fokuserar främst på din kompetens. Flera stora rekryteringsföretag (t.ex.AcademicWork och Randstad) betonar att de aldrig baserar urval på utseende, utan enbart på meriter och erfarenheter. Det betyder att du inte behöver ha med bild om du inte vill.

Samtidigt finns det fördelar som vissa lyfter fram. En bild kan ge din ansökan en personlig touch och göra det lättare för rekryteraren att minnas just dig. Många tycker helt enkelt att det är trevligt att få ett ansikte på kandidaten. I roller med mycket kundkontakt eller konsultuppdrag kan en professionell CV-bild ibland ses som en fördel, då den signalerar att du är representativ.

Å andra sidan menar vissa att en bild inte tillför något för bedömningen och att din erfarenhet och personliga brev väger tyngre. Traditionellt uppmuntrades foto i CV i Sverige, men på senare år har attityden nyanserats något – inte minst eftersom det blivit vanligare att även internationella arbetsgivare granskar dina handlingar. I många andra länder (t.ex. USA och Storbritannien) är foton ovanliga av rättviseskäl.

Slutsatsen är att det är helt frivilligt om du vill ha med en bild eller inte. Om en arbetsgivare absolut vill ha ett foto brukar de ange det i annonsen. Känn efter vad som passar dig och den bransch du söker dig till. Om du väljer bort bilden kan du istället lägga mer fokus på att finputsa innehållet i ditt CV och personliga brev. Väljer du att ha med en bild, se till att den är så proffsigt utförd som möjligt – en slarvig bild gör tyvärr mer skada än nytta.

Risker och fördomar att tänka på

Innan du bestämmer dig kan det vara bra att känna till några möjliga risker med att ha (eller avstå från) bild i CV:t. En risk som ofta nämns är att ett foto kan ge utrymme för omedvetna fördomar eller diskriminering. Rekryteraren ska bedöma din kompetens, men en bild öppnar för intryck baserade på utseende i stället för meriter. Även om det inte sker medvetet kan exempelvis ålder, kön eller etnisk bakgrund framgå av fotot och påverka beslutet. Många arbetsgivare är förstås medvetna om detta och försöker rekrytera fördomsfritt, men det är ändå en faktor att ha i åtanke.

En annan risk med att inkludera bild är just om bilden inte håller måttet. Ett oprofessionellt foto (t.ex. en festbild eller suddig selfie) kan skada helhetsintrycket och få dig att framstå som mindre seriös. I sådana fall hade det varit bättre att inte ha med någon bild alls. Tänk på att rekryteraren lägger några sekunder på varje CV – ett dåligt foto kan dra ner intrycket direkt.

Hur är det då med risken utan bild? I regel ses det inte som något negativt att hoppa över foto, eftersom det är så pass vanligt. Dina meriter talar för sig själva. Dock kan du gå miste om den lilla fördelen att ditt CV blir mer personligt och minnesvärt för läsaren. I en stor ansökningshög kan ett ansikte ibland göra att man kommer ihåg kandidaten bättre. Om du väljer att inte ha foto, se till att ditt CV i övrigt är tydligt och snyggt så att det ändå sticker ut på egna meriter.

Tips för att ta en bra CV-bild

Om du bestämmer dig för att ha med ett fotografi i ditt CV, gäller det att göra det rätt. Här är våra bästa tips – stödda av råd från karriärcoacher, rekryterare och fotografer – för hur du tar en professionell och inbjudande CV-bild:

  • Välj en neutral bakgrund: Undvik rörig miljö. En enkel, lugn bakgrund (t.ex. en ljus vägg eller diskret utomhusmiljö) gör att fokus hamnar på dig.
  • Se till att ha bra ljus: Naturligt dagsljus är oftast bäst. Stå gärna nära ett fönster om du är inomhus, eller fotografera utomhus i mjukt ljus. Undvik hårda skuggor i ansiktet.
  • Klä dig proffsigt: Bär kläder som du skulle ha på jobbet eller vid en anställningsintervju. Anpassa nivån efter branschen – hellre lite uppklätt än för casual. Till exempel skjorta/blus eller kavaj för mer formella roller, och en prydlig, vardaglig stil för kreativa yrken.
  • Framhäv ansiktet: Bilden bör vara ett porträtt från ungefär axlarna och uppåt där hela ditt ansikte syns tydligt. Titta in i kameran. Du kan gärna vinkla kroppen lite lätt för ett avslappnat intryck, men ha blicken mot fotografen.
  • Le naturligt: Satsa på ett vänligt och lagom stort leende. Du vill se tillmötesgående och positiv ut. Undvik att se sur eller alltför allvarlig ut – men du behöver inte heller överdriva leendet om det inte känns naturligt.
  • Hög bildkvalitet: Använd en kamera eller modern mobil med bra upplösning. Bilden ska vara skarp och tydlig – undvik allt som är suddigt eller pixligt. Ett tips är att ställa in mobilkameran på porträttläge om det finns, för att få skärpa på dig och snygg bakgrundsoskärpa.
  • Ta hjälp om möjligt: Det är svårt att få till en riktigt bra porträttbild helt själv. Be en vän fotografera dig, eller överväg en professionell fotograf om du vill ha perfekta resultat. En bra fotograf kan hjälpa dig med ljussättning, bakgrund och att få fram ett avslappnat uttryck. En vanlig mobilbild kan absolut fungera, men undvik klassiska selfies tagna med armen – åtminstone använd stativ eller selfiekameran så bilden blir rak.

Vanliga misstag att undvika

När du fixar din CV-bild, se upp för dessa fallgropar som experterna ofta varnar för:

  • Semester- eller festbilder: Använd inte foton från privata sammanhang som fester, stränder eller liknande. Även om du ser bra ut på bilden passar miljön inte i jobbsökandet.
  • Solglasögon eller huvudbonad: Dölj inte ditt ansikte. Bilder med solglasögon, keps eller mössa ger fel intryck (och rekryteraren kanske undrar vad du försöker gömma).
  • Selfiefilter och effekter: Undvik alla Snapchat/Instagram-filter eller överdriven retuschering. Bilden ska se ut som du i en professionell kontext, inte ha gimmick-effekter.
  • Alltför gammal bild: Se till att fotot är någorlunda aktuellt och liknar hur du ser ut idag. Om du har förändrat utseende mycket sedan bilden togs (t.ex. klippt av långt hår eller bytt stil) är det bättre att ta en ny.
  • Oproffsigt kroppsspråk: Undvik bilder där du ser ointresserad eller frånvarande ut. Stirra inte bort från kameran eller ha ett stelt uttryck. En öppen och välkomnande utstrålning gör att du uppfattas som en positiv person.

Som du märker handlar en lyckad CV-bild om sunt förnuft och att presentera en professionell version av dig själv. Tänk på hur du skulle vilja framstå vid en intervju – fotot är första intrycket på papper.

Avslutande råd

Sammanfattningsvis: du väljer själv om du vill ha med en bild i ditt CV. På den svenska arbetsmarknaden är det relativt vanligt med CV-bild, men det ska absolut inte ses som ett tvång. En bra bild kan ge din ansökan extra personlighet och igenkänning, men en dålig bild gör mer skada än nytta. Om du är osäker, väg för- och nackdelarna och gör det som får dig att känna dig mest bekväm. Oavsett vad du väljer – lägg fokus på att ditt CV och din ansökan i övrigt är tydliga, relevanta och framhäver din kompetens på bästa sätt. Lycka till med jobbsökandet!